torstai 18. huhtikuuta 2013

Jää

Hyvä ystäväni Eiq, täten kysyn sinulta, tahdotko vastata seuraavanlaiseen kysymykseen:

Mikä lukemasi kirja on tehnyt sinuun viimeksi vaikutuksen?

Vähän oudosti tuli nyt tuo muotoiltua, mutta tarkoitan siis tuolla viimeksi-sanalla sitä, ettet nyt ala muistella jotain 10-vuotiaana lukemaasi Merja Jalon Nummelan ponitalli -tyyppistä meininkiä, jossa Kikalle ja Repelle tuli riitoja, jotka oli unohdettu, kun Repe iski silmää ja lopuksi sai Husaari kasan kauroja.

 
Itse luin pääsiäisenä viime vuoden Finlandia-palkitun Ulla-Lena Lundbergin kirjan nimeltä Jää, ja vaikka pääsiäisestä on jo aikaa, en ole ihan täysin irrottanut itseäni tuon kirjan tunnelmasta. Voisi kuvitella, ettei sotien jälkeiseen Suomeen sijoittuva, pieneen saareen muuttavasta papista ja hänen perheestään kertova kirja olisi sellainen, joka on mielessä vielä pitkään kirjan lukemisen jälkeenkin, mutta niin vain on. Ehkä osasyy oli sekin, etten ole aikoihin ehtinyt lukea kirjoja, ja nyt sitten otin siitä kaiken irti, kun kerrankin oli mahdollisuus uppoutua kirjan maailmaan. Jää jää mieleen.

 

Siinä vähän jäätä. Ja jos tämä olisi radio-ohjelma, laittaisin tähän väliin soimaan Vanilla Icelta biisin Ice, ice, baby. Harmi, ettei ole.

 

Ei kommentteja: